Den 17 oktober 2004 tog vi vår allra första skörd. Efter tre år på fältet hade våra vinstockar nu blivit tillräckligt gamla för att ge oss druvor.

Vinmakare till våra första viner blev Göran Amnegård på Blaxta vingård i Flen. Han har stor erfarenhet av vintill-verkning med druvor som växer i lite kyligare klimat och har fått många utmärkelser och priser. Det är viktigt för oss att kunna framställa viner av bra kvalité och Göran gjorde det möjligt för oss att på ett tidigt stadium kunna leverera viner med som gett positiva reaktioner. Vi är mycket glada att ha fått samarbeta med honom.

Våren 2005 kunde vi hämta hem våra första flaskor och nu började också det stora ansökningsarbetet för oss och våra viner och i maj 2006 kunde vi börja leverera till Systembolaget.
Namnet på våra viner kommer från var druvorna vuxit
och mognat ....Under Ölands Sol                                     Göran Amnegård
2006
Vår första leverans - Ett rött vin på druvan Rondo, ett friskt fruktigt vin med mörk röd färg och en alkoholhalt på 13 % och ett halvtorrt vitt vin på druvan Phoenix som har en behaglig sötma med ton av melon och en alkoholhalt på 12,5 % Vinerna var från skörden 2004 och buteljerade på 37,5 cl flaskor.
Det såldes regionalt på beställningssortimentet till ett pris på 385:- per flaska
Stor efterfrågan, snabbt slutsålt och många positiva reaktionerpressrelease1.jpg

2007 I maj 2007 släpps "Under Ölands Sol" årgång 2005 från druvan Leon Millot på Systembolagets försäljningssortiment. Likt förra året levereras det till butikerna på Öland och i Kalmar.
Detta röda vin med en alkoholhalt på 11 % har en frisk fruktighet, en lättare typ av vin som passar bra inför den stundande sommaren.
Det är tappat på 37,5 cl flaskor och betingar ett pris på 275:-flaskan.

2009

http://1.bp.blogspot.com/_B0-7pKpOo9g/SsZ4sR-7drI/AAAAAAAAAkU/_XOYfJy_su8/s320/josep_lluis_perez_verdu.jpgVi har fått den enorma förmånen att ha den legendariske oenologen och vinprofessorn Josep Lluís Pérez Verdú från Spanien som vår vinmakare. Det är senor Perez med fru Montse som övervakar vintillverkningen som nu sker på Wannborga vineri. Ett fantastiskt tillfälle för oss att lära av en mästare.
Vinerna från 2009 har jäst och lagrats på ekfat och för första gången har vi gjort en blandning av de blåa druvorna Leon Millot och Rondo. Senor Perez förespråkar lång lagring på denna årgång så vi sätter den med tålamod i vinkällaren för kommande provningar och bedömningar.                                        Josep Lluis Pérez


DSC03211.JPG

Öländsk-spansk bemanningen med paus för fotografering i vineriet


Daniel.jpg
2011

En ytterligare dimension i samarbetet med Spanien
är att vi nu har Daniel Barrio Lundh på heltid som vinmakare här på Öland. Daniel har jobbat på några av de stora vingårdarna i Spanien och har en stor och bred erfarenhet och en vilja och lätthet att förmedla kunskapen om de många olika delarna i vintillverkningen


                                                                          Daniel Barrio Lundh

2012

vin 2.jpgHösten 2012 släppte vi delar av vårt röda vin från 2009 till försäljning. Under Ölands Sol 500 ml av druvorna Rondo och Leon Millot. Alkoholhalt på 12,5 % Säljpris 240 kr. Det stora intresset för detta vi gjorde att vi fick slutanmäla redan efter två dagar.
Kvar i vinkällaren från 2009 har vi det röda som är tappat även på 750 ml och ett torrt vitt från druvan Phoenix på 500 ml. Planerad försäljning under 2013.