Öland - Detta nordens Provence med sin kalkstensgrund, sina många soltimmar och friska vindar.
Detta underbara landskap som sedan 2000 är världsarv tack vare sitt unika odlingslandskap.

Mörbylångadalens bördiga sluttning ner mot Kalmarsund övergår så småningom till en mager och stenrik mark, en för många år sedan upptorkad havsbotten.
Där ligger vår vingård sedan 2001, då vi planterade våra första rankor. Det var alltså milleniumskiftet som gjorde att det blev en vingård just här och nu.
Det var ett unikt tillfälle att satsa på något nytt. Tanken att våga satsa på detta var verkligen en utmaning, men platsen vi bor på med alla soltimmar, klimatet, jorden och närheten till kusten gjorde att det kändes rätt.

Vinets värld är fascinerande, inte bara i upplevelsen med smak och doft utan även att skaffa sig kunskap om de olika druvsorternas egenskaper och om odling, skörd, framställning och lagring.

Det är ett tålmodigt och hårt arbete, många timmar läggs på skötseln av marken och vinstockarna och det dröjer flera år innan man tar en skörd, men att gå mellan vinraderna en varm sommardag, se de begynnande vindruvsklasarna växa under bladmassan och höra surret från humlorna i kryddgården strax intill, det överträffar det mesta.
Att sedan få korka upp ett av våra egna viner, känna doften och smaken med vetskapen om att detta vin kommer från den egna vingården
Då får alla timmars arbete sin belöning!

Utveckling
Professor PérezVi har fått den enorma förmånen att lära känna den legendariske oenologen och vinprofessorn Josep Lluís Pérez Verdú från Spanien
Professor Pérez har genomfört många forsknings och utvecklingsprojekt i Spanien och andra länder och är en av förgrundsgestalterna i det numera kultförklarade vindistriket Priorat.
Efter noggranna studier av klimat och geologi på Öland har ett storskaligt vinprojekt inletts under namnet Horns Vingård.
Målsättningen är att ta fram högklassiga öländska viner och få Öland klassat som en kvalitetsregion för vin
Från 2009 har ett samarbete inletts mellan Horns Vingård, Wannborga Vin & Lamm och oss för att jobba mot dessa mål.
Det här ser vi fram emot med stor spänning

Penin och Perez i vingården


Spaniens mest kända vinskribent, José Penin, på Öland.
Han är författare till den spanska vinguiden Penin Guide och är mycket intresserad av senor Perez arbete här. Det känns fantastiskt att ha dessa berömda herrar på besök i vår öländska vingård. En trevlig stund med vinprovning och diskussioner gav denna artikel
http://jpenin.guiapenin.com/2012/03/02/viniculture-in-extreme-regions-from-the-baltic-sea-to-the-desert/#more-373


Nysatsning

Det franska teamet planterade vinstockarnaVåren 2010 ökade vi på vår odling och är nu uppe i 3,500 vinstockar. Vi hade ett franskt planteringsteam till hjälp. De var verkligen professionella med en snabbhet och perfektion som imponerade. Planteringen skedde ganska sent och försommartorkan tog hårt på våra nya plan-tor som till råga på allt fick lov att beskäras mycket hårt på sina rötter innan plantering.
De franska teamet planterar medan Mark och
jag lägger ut plantorna på givna avstånd


Vintern blev också svår då vi hade en hel del viltskador. Men vinstocken är en överlevare och det var befriande att se plantorna vakna till livnästa vår.

Stolpar i långa raderDe kommande tre åren innebär mycket jobb med stödstolpar, uppbindning och stängsel.
              


                                                                                 Stolpar i långa rader

Daniel och Eva i vinberedningen

Nu har vi fått ytterligare professionell hjälp från Spanien. Daniel Barrio Lundh finns från och med 2011 här på heltid för att jobba med den öländska vinnäringen i samarbete med senor Perez. Han finns på Wannborga Vin o Lamm och jobbar med vinerna och vingården där samt i det vingårdssamarbete vi har. Daniel kommer från Madrid och har tidigare jobbat på några av de stora vingårdarna i Spanien. Det är en en stor fördel att alltid ha Daniel att rådfråga och diskutera med.